Ћирилица
asdfasdf
Сувенирница
Опширније
asdfasdf
Конкурс Народног музеја у Смедеревској Паланци за доделу излагачких термина у 2024. години
Опширније
asdfasdf
Анa Ђаповић
Опширније
asdfasdf
Музика пријатељевих корака
Опширније
asdfasdf
Дечији ликовни салон 6
Опширније

Ћирилица

Позивамо вас на свечано отварање изложбе "Тло" уметнице Ане Ђаповић.
Дођите у Галерију савремене уметности у четвртак, 30. новембра, у 19 часова.
Добро дошли.

Конкурс Народног музеја у Смедеревској Паланци за доделу излагачких термина у 2024. години

Народни музеј у Смедеревској Паланци ( у даљем тексту Галерија савремене уметности) расписује конкурс за одржавање самосталних и групних изложби из области ликовних уметности у Галерији савремене уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци, (ул. Првог српског устанка 128, Смедеревска Паланка) за 2024. годину.

Услови конкурса:

У наслову мејла назначити: Конкурс 2024, име и презиме

 • Биографија аутора (име, презиме, година рођења, адреса, е-маил, контакт телефон). Предлог изложбе – јасно образложен концепт у штампаној или електронској форми (један документ за биографију, концепт, легенде и контакт податке)         
 • 10 - 15 фотографија радова који би били изложени (уз назив, технику, димензије и годину настанка, у електронској форми)
 • Фајл презентације са фотографијама треба да буде у ЈПГ формату до 4 мб (најмање 300 дпи)
 • Каталог са последње изложбе у штампаној или електронској форми (уколико аутор има каталог) користити службено писмо – ћирилицу, осим у посебним случајевима

Услови излагања:

 • Пријаве са потребном документацијом послати од 27. 11. до 18. 12. 2022. године
 • Пријаве доставити у електронској форми на е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

    или директно на адресу: Народни музеј у Смедеревској Паланци, ул. Трг хероја 5, 11420 Смедеревска Паланка ( www.nmsp.rs )

 • Галерија савремене уметности обезбеђује: ципован каталог и дизајн изложбе, техничку подршку при поставци изложбе, подршку локалних медија, коктел на отварању изложбе, смештај – преноћиште на дан отварања
 • Галерија савремене уметности НМСП је површине 5 х 10 м, укупне излагачке површине 25 м са два покретна зида чији се тлоцрт може видети на фотографијама
 • Галерија савремене уметности поседује техничке мере обезбеђења, камере и алармни систем
 • Аутори имају на располагању 15 рамова (70 х 100 цм), који се могу излагати хоризонтално и вертикално
 • Током трајања изложбе у изложбеном простору аутори имају могућност ТВ презентације у току трајања изложбе
 • Аутори чије изложбе Уметнички савет уврсти у програм у обавези су да према

    Уговору Народном музеју у Смедеревској Паланци оставе један рад са изложбе у     договору са Уметничким саветом Галерије Савремене уметности НМСП

 • Аутор је дужан да конкурише са радовима који ће бити изложени, у супротном

   Галерија савремене уметности НМСП задржава право да ускрати термин

 • Непотпуне и неадекватне пријаве неће се узимати у разматрање
 • Конкурсни материјал се не враћа
 • Уметнички савет:
 • др Оливер Томић, историчар уметности, Виши предавач на Академији техничких струковних студија у Београду и Ванредни професор на Факултету за уметност и дизајн у Београду
 • др Бојана Богдановић, виша научна сарадница Етнографског института САНУ
 • Славенка Чишић Урошевић, кустос и историчар уметности
 • Зоран Тодор, академски сликар и професор ликовне културе у Паланачкој гимназији у Смедеревској Паланци
 • Александра Гедеон, академски сликар и уредник програма у Галерији савремене уметности НМСП
 • Резултати конкурса биће званично објављени на сајту Народног музеја у Смедеревској Паланци ( www.nmsp.rs ), до 25. 12. 2023. године

За додатне информације: 

Тел. 026 – 317- 295

 

316668863 573313671464475 3702670248511836810 n316301897 573313674797808 6257710714012953846 n

 

 

     Ове године, мали уметници зашли су у свет историјско-уметничке збирке Народног музеја у Смедеревској Паланци и упознали се с причама прошлих времена кроз чаролију колажа, стварајући своја јединствена дела.

     Током месец дана, наша ликовна радионица у просторијама музеја постала је центар креативности за најмлађе. Одштампаним репродукцијама слика из збирке као основом, деца су се играла, сецкала, слагала и стварала своје чаробне радове. Војници, поштари, фазани - сви су оживели у новим ликовним делима!

     Дођите и откријте свет маште на отварању Дечијег ликовног салона 6. Будите део ове чаролије боја, облика и креативности!

Поштована публико,
Народни музеј у Смедеревској Паланци и ОБ Стефан Високи имају част да вас позову у музеј да погледате изложбу аутора Милице Стојановић, Ненада Шошића и доктора Ивана Поповића под називом „Музејски досије: Прича о две потковице“ поводом обележавања дана и славе Удружења техничара радиологије Србије. 
Археолошко одељење вам овом приликом представља пример добре праксе кроз сарадњу две институције. Научна истраживања данашњице постављају као императив- вишеструки приступ проблему из угла различитих дисциплина. Успешна реконструкција прошлости захтева познавање мноштво аспеката културе друштва од оних основних егзистенцијалних до обичајних и верских. Управо ту се ствара тежња за интердисциплинарношћу и овим путем се укључују многи стручњаци из различитих области.
Представљањем релевантне доступне музејске грађе са археолошких ископавања некрополе на Медведњаку аутори ће покушати да вам дочарају процес трагања за одговорима…
Добро дошли у Народни музеј!

Позивамо вас на свечано отварање изложбе "Камерни трио" на којој ће своје радиве излагати Лидија Узелац, Елизабета Маторкић Бисенић и Мирон Муатовић. Отварање је у четвртак, 02. новембра, у 19 часова у Галерији савремене уметности.
Добро дошли.

Позивамо вас да дођете на свечано отварање изложбе радова из Збирке Шуматовачке, у четвртак, 05. октобра 2023. године у 19 сати, под називом "Асиметрија фокуса".
Овом изложбом обухваћени су радови следећих аутора из збирке Шуматовачке:
Александар Јефтић, Ања Тончић, Велимир Вукићевић, Иван Петровић, Јелена Антић, Јелена Аранђеловић, Коста Богдановић, Коста Бунушевац, Коча Огњановић, Маја Миловановић, Момчило Мома Антоновић, Моца Јеремић, Љиљана Шуњеварић, Невена Поповић, Немања Лађић, Ненад Зељић, Ненад Никитовић, Петар Крас, Слободан Кнежевић – Аби, Срђан Апостоловић, Урош Ђурић и Душан Петровић. 

Позивамо вас на свечано отварање изложбе "Велизар Крстић и први добитник награде "Велизар Крстић" Васил Колев - Vassillo".

Изложба ће бити отворена у четвртак, 7. септембра, у 19 часова, на добро познатој локацији Галерије савремене уметности.

Добро дошли.

Сувенирница је интегрални део сваког музеја данас. После обиласка музејских поставки, последња станица сваког посетиоца је управо продавница сувенира. На тај начин посетиоци заувек задрже део те посете и музеја у себи. Са тим на уму, а у циљу промовисања културног наслеђа које Народни музеј у Смедеревској Паланци баштини осмишљена је колекција сувенира коју можете наћи у нашој продавници. 

Поштована публико,

Част нам је да вас позовемо на отварање гостујуће изложбе „Тајна мермера – arcanum lapis“ ауторке-музејског саветника Теодоре Бранковић из Народног музеја у Пожаревцу.
Отварање ће се одржати 25. агвуста, у петак, у 19 часова.
Изложбу ће отворити наша гошћа Teodora Brankovic.

Добро дошли у музеј!

У четвртак, 10. августа је отворена изложба "Камен у архитектури и уметности".
Немојте је пропустити.
Посетите галерију савремене уметности.