English

English
ИЗЛОЖБА „DONNE, MADRI, DEE"

ИЗЛОЖБА „DONNE, MADRI, DEE"

ИЗЛОЖБА „DONNE, MADRI, DEE: Linguaggi e Metafore Universali nelle’Arte Preistorica“ - “ЖЕНЕ, МАЈКЕ, БОГИЊЕ: УНИВЕРЗАЛНИ ЈЕЗИЦИ И МЕТАФОРЕ У ПРАИСТОРИЈСКОЈ УМЕТНОСТИ“

Након изложбе „Између костима и орнамента“ која је током 2016 и 2017. године гостовала широм Србије, фигурине нашег Музеја нашле су се на међународној изложби у Археолошком музеју у Удинама.

У Археолошком музеју у Удинама (Италија), 09. новембра 2017. године отворена је изложба „Жене, Мајке, Богиње“ на којој је италијанској публици, између осталог, представљено и тринаест антропоморфних фигурина из касног неолита из праисторијске збирке Народног музеја у Смедеревској Паланци. 

Приликом посете нашем Музеју, италијанска делегација са кустосом Археолошког музеја у Удинама Паолом Висентини, професором Фабиом Мартинијем са Универзитета у Фиренци и професорком Лучијом Сарти, ректор Универзитета у Сиени, одабрала је тринаест репрезентативних антропоморфне фигурина са Мадведњака у Грчцу и Старог Села у Селевцу које које ће се наћи на изложби у Удинама. Заједно са нашим  изложени су и експонати из Италије, Немачке, Словеније, Пољске, Румуније, Албаније, Хрватске и Македоније. Саму изложбу пратила је и стручна конференција под називом "Come - In", која је у фокус савремене музеологије и музејске праксе донела инклузивност маргиналних група и људи са посебним потребама.