Ћирилица
Теодора Стојановић

Теодора Стојановић

Дипломирала је на Академији лепих уметности код професора Душана Оташевића и завршила специјалистичке студије сликарства код професора Владимира Величковића. Филозофију је дипломирала на Филозофском факултету у Београду.

 

Остварила је седам самосталних изложби и учествовала на преко шездесет групних изложби у земљи и иностранству. Добитница је више међународних награда и признања на такмичењима за сликарство. Члан је удружења: Улус-а, ICAF-a, Центра за лични развој Косјерић, Културне мреже Србије.

„Релативност“ је назив изложбе Теодоре Стојановић која поставља питања о томе шта је истина?

Ликовном интерпретацијом која је производ размишљања, посматрања и осећања покушала је да представи свој однос са питањем релативности о појму живота. Живот приказан на платнима је суров, прожет  ратовима, болестима и патњама. Фигуре које ничу из наноса боја није могуће одредити на први поглед, оне постају телесне у самој текстури слике. Анимални прикази недефинисаних митских бића деградираних у својој појави стварају специфичан ликовни израз. Тамни тонови су контрастни светлим, као парадигма борбе за животом са ограничењима која су нам телесно дата. Релативност је у композицији слике као и композиција људског бића сачињена из свега, са нагласком на  рањивости.